Kalau dah memang dasarnye suke makan.....aje memang suke memasak kan. Harini i nak masak ikan kerapu masak sweet sour sempena harijadi saya yang akan tiba bulan depan. Errr.........OVER!!
Sepanjang hidup ni memang xpenah ler masak gini. Selalu masak ikan goreng2 atau masak kari atau masak gulai atau masak tempoyak dll ZZZzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz........
Idea ini datang bila i terjumpa ikan kerapu itu di dalam peti ais sedang baring. Dari mana datangnya ? Mungkinkah emakku memancing? Tidak mungkin...oh ya...jawapannye abg iparku yang membawanya kelmarin.
Dependekkan cerita..nih dia resepi yang
Bahan-bahan:
1 ekor Ikan Kerapu (sederhana besar) ¼ cawan sos cili ½ cawan sos tomato 2 sudu besar sos tiram Serbuk kunyit Minyak untuk menggoreng 4 ulas bawang merah ditumbuk lumat Garam secukup rasa | 3 ulas bawang putih ditumbuk lumat ½ batang lobak merah dipotong kiub ½ batang timun dibuang biji & potong kiub 1 biji tomato dibuang biji & potong kiub 1 potong nenas dipotong kiub ½ cawan air |
Cara: | |
Panaskan minyak dan gorengkan ikan kerapu yang telah disapukan dengan sedikit garam dan kunyit Setelah ikan masak, angkat dan ketepikan. Panaskan minyak dalam kuali, dan tumis bawang merah & putih hingga naik bau. Masukkan sos tomato, sos cili dan sos tiram. Gaul sebentar. Tambah air dan masukkan lobak merah, timun, nenas & tomato. Tambah garam secukup rasa dan biarkan kuah sedikit pekat. Angkat dan tuangkan ke atas ikan. | |
Cadangan Hidangan: | |
Antara bahan-bahan lain yang boleh dicampur ialah kobis bunga, baby corn, lada benggala dsb. |
Tata..........................selamat mencuba!! :-)
No comments:
Post a Comment
Terima kasih kerana tinggalkan komen anda :-)