Wednesday, February 16, 2011

Sup Ayam bersama Cendawan Lada Hitam

Salam Sayang semua.....

Topik yang tidak lari dari biasa...Okeh harini menu nya ialah sup ayam dan cendawan masak lada hitam. Aku hentam je masaknye tapi nak share the info. jugak ye kawan-kawan....



Sup Ayam



Bahan-bahan: Ayam beberapa ketul

Bawang putih, merah, halia, cili padi (aku tambah sendiri sebab suke pedas)

dihiris









Selepas itu, blend bahan2 tadi





Amek daun sup, hiris2 untuk tabur atas sup










Panaskan 3 sudu minyak masak






Tumis bahan yang sudah di blend tadi





Masukkan kulit kayu manis,pelaga, rempah ratus





Masukkan air, masukkan ayam, biarkan sehingga ayam empuk






Masukkan garam, ajinomoto, asam keping





Tutup





Intai-intai






Selepas 30 minit...masak





Cendawan Masak Lada Hitam



Basuh cendawan..



Cara-cara: Tumis bawang putih, merah, ikan bilis
Maukkan cendawan
Masukkan lada hitam
masukkan 2 sudu sos tiram

Kacau rata

Potong cili padi





Biarkan 5 minit. Tabur sikit cili padi dan dua cubit garam. Siap.





Boleh hidang dan makan. :-)





Masa untuk study pulak ye...wish me all the best..(^_^)



bye....


3 comments:

  1. bila la nk rasa masakan cik feridah ni:) asyik kasi org mkn je :P

    ReplyDelete
  2. boleh tak bg resepi yg lengkap sket.. bape ulas bawang, bape sudu cili etc... huhu org nk try tapi nk memasak kene jenis ikut sukatan betul2. tak pandai main campak je.. tak terer cam idah =="

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggalkan komen anda :-)