Saturday, February 12, 2011

Masak boleh hilangkan tension (^_^)


Salam mesra...

Harini hari Ahad...hari untuk memasak. Pagi td breakfast kopi o je. huhuhu. Ade roti tapi aku kan org kampung yang bile pagi je carik nasik. X kire la nasik tu mkn ngan ape asalkan nasi. Bukan roti...hehe

Baru-baru ni aku nak tukar habit. Nak makan oat untuk breakfast bagi kurangkan kolesterol. Walaupun xku x bape leh terima tapi aku paksa gak makan benda ni. Untuk kesihatan jugak.




Tadi kate nak cite pasal masak? heheheh..sambung balik ye

Ape ade kat peti es? Ke xde ape..harap2 ade. Aku pon jalan laju2 dan terus bukak cek ape yang ade..

Aku tengok ade kambing(kawan aku bawak da ade dalam peti sejak hari raya korban aritu...lame x lame kambing tu betapa kat dalam peti es?.......), pastu ade ikan, ade udang...n...sotong.


secara spontan timbul idea masak sambal sotong. Mula2 kene tenggek nasi dulu ye. Sebab kalau dah gedebak gedebuk masak lauk nasik x masak nanti ape cerita? hehe

Masak secara manual ye....cam memandu secara manual...Sebab periuk electrik rusak. Ade aku kesah?hehehe

Abaikan jari yg gemuk itu




Dah pastu totop. Perlahankan api kalau x nak nasi hangit. Teringat mak aku ckp kalo makan kerak nasik nanti kuat lari. Aku pon belasah mkn kerak nasi dengan harapan dapat johan lumba lari 100 meter time sekolah dulu. Tapi yang peliknya aku lari x mau laju pon. Asyik kalah je...hahaha


Ni sotong ke raksaksa???


Sotong dan keluarganya yang akan selamat kembali ke alam lain...Korang sembang2 le dulu ye. Kalo ade salah minta maaf masing2.



Cik sotong bersama cili blender(bukan tumbuk batu lesung...ade plak blender)




Tumis cili, bawang, halia ckit je x nak pon xpe
Campak gula, garam, sedikit belacan, sedilit air asam, (ajinamoto kalo nak rambut gugur atau takut bile nak hidang kat mak mentua )

Tumis cili biar le lame ckit nanti sakit perut kalau cilinye x masak betul2.



Pastu masukkan sotong yang dah dibersihkan tadi. Campak tomato sepotong dua bagi rasa masam2 sikit. Biarkan sekejap.

Dalam 4-5 minit tutup gas...eh api. Da siap.




Ape sayur yang ade kt peti es?? Aku jumpa lobak n sayur kacang pea...penah dgr sayur kacang pea? aku x penah.





Ni lagi SUSAH nak masaknye. Tumis bawang, udang. Pastu campak sayur tu. Campak gula, garam, (ajinomoto kalo da memang habit letak ler)

4 minit setengah siap le...jgn masak sayur lama2 nanti khasiatnye hilang.




Menunjukkan kecekapan mengendalikan dua masakan dalam satu masa. Kalo nak lagi nampak hebat, korang try masak sambil basuh kain dan tengok tv. Jimat masa jugak.



Da ciap....Yeay!! Jemput makan ye.. Tu lagi satu ape?? Tu ikan masin semalam sila jangan terkejut. Masih elok dan jangan membazir.


P/S: Jika ada limau kasturi boleh perah kat atas ikan masin.
Jika anda tension sila lah memasak, tension hilang skills memasak bertambah.
Namun, jika memasak itu menjadi salah satu faktor anda tension, silalah tumbuk dinding umah anda...ataupun menjerit sekuat hati di dalam periuk.


Ok sekian....

2 comments:

  1. giler besar sotong tu.. kalu org masak, cili tu kompen kurang, pastu letak sos tomato je lebih hehe

    ReplyDelete
  2. haha...iffa kan suke makan sotong...dan x suke pedas..kelakar la.

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggalkan komen anda :-)